Sweden Rock Quiz 2019

Allmänbildning

1

Sweden Rock Festival Musikquiz 2019

Välkomna till Sweden Rock Festival – Musikquiz! Är du på festivalen nu eller planerar att åka dit så kan detta vara den ultimata uppvärmaren ihop med polarna i tältet eller på förfesten hemma.


Vi drar igång quizet med några frågor om en av årets huvudakter – Kiss.

A) Vem sjunger på den här låten? 

B) I vilket land är Gene Simmons född?

C) Konceptalbumet Music from ”The Elder” kom 1981 och blev en jätteflopp. Plattan blev den sista med Ace Frehley men den första med en annan gruppmedlem. Vem?

D) Vem producerade skivan?

E) Efter Ace Frehley har Kiss haft fyra andra officiella sologitarrister. Vad heter den nuvarande?

2

Blandat

Vi fortsätter med några blandade frågor om årets band

A) Spelningen på SRF 2019 blir troligen deras sista sverigespelning – någonsin. Vilket är bandet?

B) Vad heter sångaren?

De bildades 1974 och har avverkat sammanlagt 10 trummisar och sju sångare och brukar beskrivas som en hårdare version av AC/DC.


C) Vilket är bandet?
D) Vilket land kommer de ifrån?

E) Han slog igenom på 70-talet som Michael Schenkers ersättare i Scorpions. Sedan 1978 har han dock spelat i egna band. Sommaren 2007 återförenades han med Scorpions för en turné i ett antal länder. De uppträdde bland annat på Sweden Rock Festival. Trots att han inspirerat flera stora gitarrister, som Yngwie Malmsteen, Axel Rudi Pell, Edward Van Halen, Kirk Hammet, Steve Vai, Randy Rhoads och Jason Becker, är han fortfarande ganska okänd bland de bredare lagren. Vem är det vi söker?

3

ZZ-Top

Trion från Texas är troligtvis ett av världens mest kända band, med fans i alla läger

A) Gruppen började som ett traditionellt bluesrock- och boogierockband. I vilken amerikansk delstat bildades bandet 1969?

B) Vilka två medlemmar i bandset spelade i ett annat band ihop innan ZZ-Top?

C) Albumet Eliminator fick sitt namn och omslag från ett fordon. Vilket?

D) Vilken legendar (också han gitarrist) sa att hans favoritgitarrist var Billy Gibbons?

E) I låten Tired of Your Jive gör Billy Gibbons ett inhopp som sångare och gitarrist. Vem sjunger han duett med?

4

R.I.P.

Många av banden som spelar i år har mist en eller flera bandmedlemmar till följd av sjukdom, olyckor eller allmänt dåligt lever(ne). Vilka band hör ihop med respektive person?

A) Efter turnén 1990 med detta världskända New York-band, visade det sig att han hade fått hjärtcancer. Han återhämtade sig dock tillfälligt men det dröjde dock inte länge, innan han drabbades av ett artärbråck och åter fördes till sjukhus. Några dagar därefter fick han en hjärnblödning. Han var 41 år gammal när han avled 1991. Han är begravd i Newburgh, New York.

B) Han var en av grundarna i detta stora kalifornienbaserade trash-band som han startade ihop med gitarristen 1981. Han spelade sin sista konsert i Indio den 23 april 2011. Han avled 2 maj 2013 på ett sjukhus i Kalifornien sedan han drabbats av leversvikt. Den officiella dödsorsaken var alkoholrelaterad skrumplever.

C) Han hette John Panozzo och spelade trummor och percussion mellan 1970–1996 i detta band som han startade tillsammans med sin bror Chuck och Dennis DeYoung 1970. 1995 försämrades hans hälsa till följd av långvarigt alkoholmissbruk och han avled kort därefter.

D) Han hette Gary Driscoll och blev mördad hos en bekant i Ithaca, New York 1987, 41 år gammal. Mordet är fortfarande olöst, men man tror att motivet var drogrelaterat. Bandet han spelade i har sammanlagt haft 7 trummisar.

E) Han hette Kex Gorin och var med från starten (1972) i detta brittiska band. Han drabbades av njurcancer 2005 och avled två år senare.

5

Röda Tråden

Ni ska nu få höra fyra låtar (som givetvis har anknytning till Sweden Rock Festival 2019). Vilka är banden och vad har de alla gemensamt?

A)

B)

C)

D)

6

Intro – tänk snabbt!

Här kommer ett pärlband med välkända låtar från några av årets mest välkända artister. Hör du vilka banden/artisterna är? Men ni kommer bara att få höra 15 sekunder av varje låt. Tycker ni att det är svårt så tänk på vilka headlines det är i år. (Quizmastern får vara på alerten och pausa i tid) 1 poäng för varje rätt artist/band.

A)

B)

C)

D)

E)

F)

G)

7

Mer blandat

Vi kör några blandade frågor till

A) Ronnie James Dio var Rainbows första sångare och Graham Bonnet den andra. Men vem var den tredje?

B) Inklusive Ritchie Blackmore hur många medlemmar i Rainbow har också spelat med Deep Purple?

C) Vilken svensk keyboardkung spelar med Rainbow 2019?

D) Brittiska Saxon har influerat många hårdrocksband bl.a. Metallica, Megadeth, Mötley Crue, Sodom, och Pantera.Vad heter sångaren?

E) Saxons trummis Pete Gill lämnade bandet 1984 för att spela trummor med ett annat brittiskt band som också varit på Sweden Rock Festival många gånger. Vilket är bandet?

8

Kiss-covers

Nu blir det mera Kiss. Fast inte Kiss själva. Ni ska istället få höra tre Kiss-covers som alla framförs av festivalaktuella band. Vilka är banden?

A)

B)

C)

9

Allmänbildning

För alla som suttit som frågetecken hela quizen kommer nu här några frågor som inte kräver nördkunskaper i rockhistorien. Nu kommer några frågor där du får användning av din allmänbildning men som ändå har anknytning till festivalen eller årets band:

A) I den grekiska mytologin är Charon den färjkarl, som på en båt för de döda över en flod till Hades. Man lade ett mynt under tungan på den döde som betalning. Om man inte hade gjort det fick den döda inte passera utan fick istället tillbringa evigheten i gränslandet emellan livet och döden. Vad heter den underjordiska flod som Charon färdas på?


B) På tal om At The Gates och Gates of Babylon (Rainbow) – Vilka två amerikanska presidenter var aktuella under Watergate-affären. D.v.s. Vem fick avgå och vem tillträdde i hans ställe? 1 poäng för varje president.


C) The Bones är Karlskronas punkstoltheter och kommer att leverera festivalens sista spelning för i år. (Rockklassiker Stage 23.00 lör 8 Juni). På tal om ben – vad heter kroppens minsta ben?


D) Festivalaktuella Skid Row har ju bytt sångare några gånger. Nuvarande sångaren ZP Theart (ex Dragonforce) kommer från Sydafrika. Sydafrika är det enda landet i världen som har tre huvudstäder. Kan du dem alla tre? (1 poäng för varje rätt stad)


E) Dream Theatre leder förstås tankarna till teater och Sveriges nationalscen för det talade dramat, d.v.s Dramaten. Vem står staty utanför Dramaten?


F) Ett av Europas förnämsta namn på den klassiska AOR-scenen är brittiska FM. De bildades 1984 och spelade bl.a. som förband till Bon Jovi och Tina Turner. 2011 spelade FM på Sweden Rock Festival på Zeppelin Stage och i år blir det på 4Sound Stage, Torsdag 6 Juni, 00:00. Bandets namn är ju också en radioterm. FM-bandet och AM-bandet är ju kanske bekant. Men vad är FM förkortning av?