Till Sjöss

Röda Tråden

1

Låtar med båtanknytning

Nu när vi ska bege oss ut på sjön vad vore då lämpligare än att spela ett gäng låtar som alla har anknytning till havet. Vad heter artisten och låten. (1p. för artisten, 1p. för låten):

A.B.
Här här vi en duett. Vilka är det som sjunger. Vad heter låten? (1p. för varje artist, 1p. för låten?C.D.E.

2

Titanic

Ett quiz om sjön och båtar utan att nämna det kanske mest kända fartyget av dem alla, Titanic, vore ju en smula märkligt. Därför kommer här en hel avdelning om denna atlantångare.

A.
Den 10 april 1912 lämnade Titanic hemmahamnen för sin jungfruresa. Efter stopp i Frankrike och Irland lämnade hon den 11 april Europa och stävade ut på Atlanten mot slutdestinationen, New York, USA. Men från vilken hamn avseglade hon?


B.
Man säger ju oftast Titanic, men hon hette egentligen RMS Titanic. Vad står förkortningen RMS för?


C.
Titanics systerfartyg var på väg tillbaka till Europa från New York och fångade då upp nödsignaler från sitt systerfartyg Titanic. Hon satte kurs mot olycksplatsen men var för långt ifrån för att vara till någon hjälp. Efter olyckan gick fartygets panneldare ut i strejk då man krävde att fartyget skulle utrustas med livbåtar åt alla, vilket också kom att ske. Vad hette Titanics systerfartyg?


D.
Vem regisserade filmen Titanic från 1997 med Leonardo DiCaprio och Kate Winslet i huvudrollerna?


D.
Vad heter artisten som sjunger och vilket band spelade han med under 70-talet?

3

Andra kända fartyg

Här kommer ett gäng båtar som seglat förbi i historien. Kommer du ihåg vad de hette?

A. Columbus hade många fartyg, men vad hette det mest kända, med vilket han for till Amerika?


B. Natten den 25 juli 1956 kolliderade M/S Stockholm med en italiensk atlantångare utanför Nantucket (Massachusetts). Det andra fartyget sjönk och 51 passagerare och 5 besättningsmän omkom. Vad hette det italienska fartyget?


C. Polarforskaren och nobelpristagaren Fridtjof Nansen färdades med henne till Nordpolen 1893. Vad hette fartyget?


D. I visan berättas hur briggen förliser på julaftonen 1872 och hur de skeppsbrutna sjömännen tas omhand av Stranne den äldre, som sedan får veta att hans son Karl är den ende ur besättningen som blev kvar ombord då han stod surrad vid rodret och glömdes bort när besättningen gick i livbåtarna. Vad hette båten som förliste? Vem skrev visan?


E. Scandinavian star brann 1990 och 159 människor omkom. Varifrån avseglade hon och vilken var hennes destination?

4

Vattenkänning

Nu är det dags för musik igen. Vi är kvar på sjön och vi kommer nu att få höra fyra låtar som på något sätt har anknytning till vatten. Det kan vara i låttiteln eller kanske i bandnamnet. (1p. för artisten, 1p. för låten):

A.B.C.D.

5

Termer till sjöss

Tugget till sjöss är nästan som ett eget språk med sina egna termer och uttryck såsom bidevind, bänka, bära hän, dejsa, frihult, skivning och överhalning. Kan du följande termer? (1p. för varje rätt)
A. Teknisk chef om bord. Vilket annat namn finns det för den rollen?


B. Vad är Flaggspel?


C. Vad kallas arbetsledaren på däck?


D. Buffert av mjukt material för att ta upp stötar vid t.ex. tilläggning?


E. Och på tal om föregående ting – en som trakterar en sådan med stor skicklighet är gitarristen i detta band. vad heter bandet och gitarristen? (1p för varje rätt svar)

6

Röda Tråden

Vi avslutar denna resa till sjöss, med att göra en resa till sjöss. Vi söker ett resmål som definitivt går att nå med båt. Här kan du plocka hela 6 poäng om du svarar rätt redan på den första ledtråden.


När du tror att du vet skriver du svaret och noterar på vilken nivå du svarat och lägger sedan ner papper och penna. (Kör ni utan svarslappar får man gå fram till Quizmastern och viska svaret
6 poäng. Mecca i Saudiarabien, Cancùn i Mexiko och Hanoi i Vietnam ligger på samma latitud som denna stad.
Golfspelaren Michelle Wie kommer härifrån.


5 poäng. Flygpionjären Amelia Earhart var den första som klarade att flyga ensam härifrån till Oakland i Kalifornien 1935. Earhart var också den första kvinnan att flyga över Atlanten. Artisten ni hör nu kommer härifrån.
4 poäng. Även denna person kommer från staden vi söker.3 poäng. Elvis spelade in många filmer här. Öarna där staden ligger har skapats av vulkanisk aktivitet som kallas hetfläck.


2 poäng. Väster om denna stad ligger Pearl Harbor.


1 poäng. I staden som är huvudstaden på Hawaii dansar man gärna hula-hula.