Blandat 2

Artistfemman

1

På två hjul

Vi börjar detta blandade kryss med fem frågor på två hjul.

 1. På sådana där gamla cyklar, som ofta ses framförda av en herre i hög hatt och mustasch, med ett litet och ett stort hjul – är det lilla hjulet där fram eller bak?
 2. I början av varje avsnitt av barnprogrammet Från A till Ö kommer Birgitta Andersson förbicyklande på en gul postcykel. Programmet handlar om Hedvik Hök som i varje avsnitt stöter på ett ord hon inte kan.  I ett rede på taket på hennes husvagn bor en uggla vid namn Helge som Hedvig får kontakt med, då det visar sig att han kan prata. Vem spelar Ugglan?
 3. Robert Gustavsson är ju inte bara skådespelare och komiker, han är ju även en duktig imitatör. En av hans mest kända imitationer är av en sexfaldig individuell världsmästare i speedway. För två poäng vill vi veta namnet på speedwayförare och en av de svenska klubbar han tävlade för.
 4. Ange rätt land för följande tre motorcykelmärken: Harley-Davidson, Triumph, Zündapp
 5. Det är världens äldsta racinglopp på motorcykel. Mytomspunnet – och ansett som det farligaste inom motorsporten med 157 dödsoffer sedan starten. På vilken ö går loppet?

 

2

Myndighetsförkortningar

Vilka myndigheter döljer sig bakom följande fem förkortningar:

 1. ARN
 2. FRA
 3. IVO
 4. SMHI
 5. MSB

3

Rebusar på sjön

I denna frågeomgång gäller det att lista ut vilka sjötermer som döljer sig bakom varje rebus.

För att ni ska hänga med så ger vi ett exempel så att ni kommer in i tänket:

Exempel: Titta+halvfast massa= SEGEL

 1. Moraman+korsning
 2. Genklang+urdel
 3. Hundorder+Kan ha önskeroll
 4. Årarbetar+sekt
 5. President-N+pust

4

Logotyper

Vilka företag döljer sig bakom följande logotyper:

5

Plattor

 1. Torgets nedre del, som i folkmun kallas “Plattan”, ligger ungefär 10 meter under marknivå. Vad heter torget i Stockholm?
 2. Plattan är ett laminat, eller högtryckslaminat, som är ett skivmaterial som består av flera skikt papper som beläggs med fenolharts och melamin, som pressats samman under högt tryck. Ett mera folkligt namn för denna produkt har anknytning till Skåne. Vad heter plattan?
 3. Plattan i mattan brukar det vara på Autobahn. Men tyskarna var inte först i världen med att bygga motorväg. Världens första offentliga motorväg byggdes i Italien mellan Milano och Varese (42 km) och invigdes den 21 september 1924. Vad heter motorvägsnätet i Italien?
 4. Vad heter artisten eller gruppen?
 5. Vad heter artisten eller gruppen?

6

Fem frågor om Kroatien

 1. Kroatien är medlem i Europeiska unionen sedan den 1 juli 2013. Den 12 juli 2022 godkände Europeiska unionens råd Kroatiens anslutning till euroområdet den 1 januari 2023 och fastställde omräkningskursen för den kroatiska kunan. Kuna är också kroatiens nationaldjur. Vilket djur är en kuna?
 2. Kroatiens nationalblomma leder tankarna till ögats regnbågshinna. Vad heter blomman?
 3. Hur många länder delar Kroatien landgräns med?
 4. 2018 tog det lilla landet, med endast 4 miljoner invånare, fotbollsvärlden med storm då de tog sig till VM-final i fotboll. I finalen föll de med 2-4. Vilket land mötte de?
 5. Vilken är Kroatiens största ö?

 

7

Råda tråden

Vilken är artisten/gruppen?
3 bonuspoäng om du hittar röda tråden mellan låtarna

8

Artistfemman

Känner du igen dessa fem artister/grupper?

Till din hjälp så bildar begynnelsebokstäverna i de fem artisterna/grupperna en stad som kan låta som att den är delad, men är det ej. (första bokstaven i förnamnet gäller om det är en artist, om bandnamnet börjar på “The” är det bokstaven efter “The” som gäller)