Bland stjärnorna

Flaggor

1

The King

Vi startar det här quizet med en riktig stjärna – nämligen Elvis Presley.

a) Mitt under sin karriär blev Elvis Presley inkallad i armén och därför blev det ingen ny musik inspelad på två år. Var gjorde han sin militärtjänstgöring?

b) Mellan 1969 och 1977 gav Elvis Presley mer än 1 100 konserter. Men Elvis uppträdde aldrig utanför USA, bortsett från en konsert som gjordes i ett annat land – vilket?

2

Vår stjärna

En för oss jordbor välkänd stjärna är ju Solen. Solen är en stjärna av en relativt vanlig typ som befinner sig i centrum av vårt solsystem och som bildades för ungefär 4,6 miljarder år sedan när ett moln av gas och stoft i Vintergatan drogs samman.

a) Vad består solen till tre fjärdedelar av?

b) Vad kallades solguden i den grekiska mytologin?

3

Vitaminen

Alla vet att man ska sola med måtta, men solens strålar är också viktiga för allt mänskligt liv. Vilken vitamin bildas i huden när vi är ute i solen?

4

Rymdimperiet

Star Wars eller Stjärnornas Krig känner vi ju alla till, varken man gillar science fiction eller ej. Den första i filmserien, Stjärnornas krig, hade premiär 25 maj 1977 i USA och blev snabbt ett världsomfattande populärkulturfenomen.

a) Vem var första svensk att ha en roll i en Star Wars-film?

b) I “Rymdimperiet slår tillbaka” får vi veta att Darth Vader är Luke Skywalkers far. Hur lyder den berömda replik där Vader avslöjar sanningen?

5

Bäret

Vilket bär kallas solbär på danska?

6

I filmens värld

På Oscarsgalan är det ju minst sagt stjärntätt.

a) Teatern där Oscarsgalan går av stapeln hette förr Kodak Theatre. Men vad heter den nu?

b) Vad heter den svenska stjärnan som fick sitt genombrott i Hollywood i filmen Danish Girl?

7

Stjärnmusik

Med klar anknytning till ämnet spelar vi nu en låt och vi vill veta:

a) Vem är artisten?

b) Låten var med i en svensk dramakomedi från 1995 av Måns Herngren och Hannes Holm, med bland andra Gösta Ekman, Tomas von Brömssen och Ulla Skoog i huvudrollerna. Vad heter filmen?

8

Stjärntecken

Stjärntecknen används då man ställer horoskop. Stjärntecknen har främst fått namn efter de stjärnbilder som i antikens Grekland låg inom respektive segment i zodiaken, d.v.s. en tänkt uppdelning av solens, månens och de olika planeternas banor över stjärnhimlen.
Alla stjärntecken har ett grekiskt, latinskt eller svenskt namn. Vilket är det svenska namnet för dessa stjärntecken?

a) Taurus

b) Libra

9

Konstverket

Tavlan heter Stjärnenatt och föreställer en nattlig sydfransk vy med solrosor och en virvlande natthimmel. Det är ett av konstnärens allra mest kända verk och sedan 1941 har tavlan varit del av den permanenta utställningen vid Museum of Modern Art i New York.

a) Vad heter konstnären?

b) För konstsamlare är en tavlas historik, som uppgifter om objektets ursprung och vilka ägare tavlan haft, väldigt viktigt. Vad heter ett konstverks historik med ett annat namn?

10

Wrestlaren

Nu blir det mer film. Han är en f.d. wrestlingstjärna som har blivit ett stort namn i den amerikanska filmindustrin. Han är med i flera Fast & Furious-filmer, nyinspelningen av Baywatch och tv-serien Ballers. Vad heter han?

11

Stjärnkedjan

Starbucks är USAs tredje största snabbmatskedja efter McDonalds och Subway. Kedjan som främst serverar espressodrycker har 24 395 (2019) kaféer runtom i världen.

a) Var öppnade Starbucks sitt första svenska kafé den 18 februari 2010?

b) Den första Starbucksbutiken öppnades 1971 i Seattle. I vilken amerikansk delstat ligger Seattle?

12

En annan stjärnkedja

Under flera årtionden dominerande Sovjetunionens herrlandslag i ishockey. Den ishockey som presterades av de sovjetiska ishockeyspelarna var ofta överlägsen beträffande snabbhet, styrka och kollektiv spelintelligens i jämförelse med de främsta konkurrenterna. Dessa var ofta Tjeckoslovakien, någon gång Sverige och Kanada samt en gång USA (i den avgörande gruppspelsmatchen i Lake Placid 1980). Överlägsenheten och spelstilen gjorde “The Big Red Machine” till en propagandamaskin för hur ishockey kunde spelas.

1980-talets mest framträdande uppställning i landslaget kopplades ofta till tre spelare i den beryktade och fruktade anfallskedjan, den s.k. KLM-Kedjan eller KLM-Trojkan.
Vilka var de tre spelare som ingick i denna stjärn-trio? Efternamnen räcker.

13

Filmmusik

Filmen är den tredje nyinspelningen av dramafilmen Skandal i Hollywood från 1937.

Först några lätta frågor:
a) Vad heter filmen?
b) Vilka spelar de två huvudrollerna?

Lite klurigare:
c) Planeringen för en tredje nyinspelning av Skandal i Hollywood började redan 2011 fast med en annan (välkänd) regissör och en annan (välkänd) skådespelerska, men filmen hamnade i flera år i produktionstrassel innan man bytte regissör och rollbesättning helt. Vad hette den ursprungliga regissören och skådespelerskan/sångerskan?

14

Flaggor

Stjärnor är vanligt förekommande på flaggor. Hur många stjärnor finns det på:

a) USAs flagga
b) EUs flagga

När vi ändå är inne på flaggor så vill vi veta vad följande länders flaggor heter:

c) Danmark
d) Storbrittanien