70-talet

Regeringskris

1

V-jeansen

Ett svenskt klädmärke, som startats på 60-talet, fick sin första stora succé med jeansmodellen V som bars av var och varannan under 70-talet. De var dock minst sagt svåra att ta på sig och man fick nästan ligga på golvet och åla sig in  i dem. Vad hette klädmärket?

2

Tågluffning

För att fira 50-årsjubileum av den internationella järnvägsunionen (UIC) gick totalt 21 länder samman för att sälja så kallade ett kort som gällde för de flesta tågen runtom i Europa. Kortet gällde för ungdomar under 21 år. Det blev början på en boom av tågluffande studenter i hela Europa, så även i Sverige. Vad hette kortet?

3

Tage Danielsson

Författaren, underhållaren och filmregissören Tage Danielsson skrev 1979 den berömda ”Monologen om sannolikheten” Efter vilken händelse skrev han den?

4

70-talsbandet

I början av 70-talet avlider bandets sångare.

a) Vad heter bandet?

b) Sångarens död omges av oklara omständigheter, vilket bidragit till att göra honom till en kultfigur. Han hittades död i ett badkar av sin flickvän och han begravdes senare i samma stad som han dog i. Vilken är staden?

5

Vilse i pannkakan

Älskat barnprogram eller det som förstörde vår barndom? Åsikterna går isär om programmet där Staffan Westerberg skrivit manus och själv spelade huvudrollen. Vi minns kanske karaktärer som Trashanken, Vilse, Vilja och Galileo Galilei. Men det var framförallt en bufflig och grymtande typ som i korta inslag skrämde slag på många barn.
a) Vad hette karaktären?
b) Serien innehöll musik skriven av brodern till en välkänd proggmusiker. Vad heter bröderna?

6

Organisationen

Den 16 mars 1978 kidnappades den italienske partiledaren Aldo Moro på en öppen gata i Rom. Senare hittas han mördad i bagageutrymmet på en bil. Vad hette terroristorganisationen som visade sig ligga bakom?

7

Kampanjen

Kampanjen för att minska supandet i vårt avlånga land startade 1971 och engagerade såväl idrottsrörelse som musikbransch. Även privatpersoner kunde ses bära tröjan med den omtalade loggan. Vad hette kampanjen?

8

Fem Myror är fler än fyra elefanter

Under 1973 och 1974 sändes det numera klassiska barnprogrammet i TV2. Det pedagogiska syftet med serien var tidstypiskt för 70-talet. Den sändes även som julkalender 1977. Nu följer en lätt och en svår fråga i ämnet:

a) Vad hette de tre personerna?
b) I flera av seriens animerade delar hör vi en känd sångerska som berättarröst. Vad hette hon?

9

70-talslåten

En av 70-talets kanske allra bästa låtar är ”All the young dudes”. Låten nådde platserna 3 på UK-listan och 37 på USA-listan vilket innebar bandets kommersiella genombrott. Den ingår även på deras senare LP med samma namn. Låten uppfattas som en av de bästa glamrocklåtarna och kom på plats 256 när tidningen Rolling Stone rankade de 500 bästa låtarna genom tiderna i världen.

a) Vad heter bandet?
b) Vem skrev låten? (och har även en version av låten på en av sina egna plattor)

10

I vilken ordning?

I vilken ordning skedde följande händelser under 70-talet (först till sist):

a) Elvis Presleys dör
b) Margaret Thatcher blir premiärminister i Storbritannien
c) Watergateskandalen
d) Vietnamkrigets slut

11

Lantstället

Den 17 september 1977 undertecknades ett avtal som innebar en överenskommelse om fred i Mellanöstern. USA:s president Jimmy Carter ledde förhandlingarna mellan Egyptens president Anwar Sadat och Israels premiärminister Menachem Begin. Avtalet fick namnet beroende på att det förhandlades fram på den amerikanske presidentens lantställe.
Vad heter stället?

12

Filmen

Randle Patrick McMurphy tror att han kan komma ifrån det hårda arbetet i fängelset genom att spela galen. När han hamnar på ett mentalsjukhus försöker han liva upp stämningen genom att spela kort och basket med de andra patienterna. Sådana påhitt tycker inte Syster Ratched om och det hela utvecklas till ett katt-och-råttaspel mellan McMurphy och Syster Ratched där den ena ständigt försöker övervinna den andra.

a) Vad heter filmen?
b) Vem regisserade?

13

Företaget

Världens största mjukvarufirma, Microsoft, grundades år 1975 av Bill Gates och hans partner. Vad hette medgrundaren?

14

The Rumble in the jungle

Historiens kanske mest berömda boxningsmatch, The Rumble in the Jungle, ägde rum i Zaire 1974. Vilka boxades?

15

70-talsmat

Den asiatiska pytträtten Nasi Goreng blev väldigt stor under 70-talet. Från vilket land kommer den från början?

16

Vem skrev och vem sjöng?

Den här låten släpptes som singel 1978.

a) Vilken är artisten som sjunger?
b) Vem skrev låten?

17

Sporttragedi

Elva israeliska idrottsmän mördades under OS i München år 1972. Vad hette den terrorgrupp som låg bakom?

18

Tronskifte

På sjuttiotalet dör Sveriges kung och efterträds av sin sonson Kars XVI Gustaf.

a) Vad hette sveriges kung som dog 1972?
b) Den nye kungen, Karl XVI Gustaf, antar ett valspråk. Vilket då?

19

Sportprofilen

Björn Borg utsågs av Svenska Idrottsakademin till ”Århundradets svenska idrottsman” före skidåkaren Ingemar Stenmark och boxaren Ingemar Johansson.
3 juli 1976 vann han som förste svensk, herrsingeln i Wimbledonmästerskapen.

a) Vem slog han i finalen?
b) Från vilket land kom han?

20

Regeringskris

1978 faller den borgerliga svenska trepartiregeringen (bestående av Centerpartiet, Moderaterna och Folkpartiet) på en för tiden brännande het fråga.

a) Vilken fråga var det som fällde regeringen?
b) Vem var stadsministern som tvingades avgå?