Om korsordets historia berättades det nästan till leda 2013 när korsordet fyllde hundra år. Korsordsfantaster matades med historiska korsreferenser om när en journalist på New York World uppann ett korsord som en ny typ av klurig uppgift till sina läsare. Några år senare publicerades en hel bok full med korsord, och den populära underhållningen växte till ren mani. Det berättades att de nyfrälsta korsordsfantasterna lade beslag på bibliotekens uppslagsverk, till förtret för studenter och andra som verkligen behövde dessa böcker. Vid denna tid spred sig även korsordet till Europa. I Sverige publicerades en så kallad ordfläta i Göteborgs-Tidningen 1924.
Det skulle dröja ytterligare många år till det första korsordet från Mediakryss såg dagens ljus. Med dagens mått mätt och för den delen även med gårdagens mått mätt var själva krysset inte mycket att yvas över – halvrutor och nödlösningar slogs om utrymmet. Men vid denna tiden, 1993, konstruerades fortfarande kryssen på papper som skickades in till redaktionen, där man kopierade in det på sin plats i tidningen.
Så det intressanta med just detta korsordet, trots det taffliga utförandet, var att det var det första krysset från Mediakryss som stansades in digitalt (givetvis efter en väldigt analog konstruktion på rutigt papper) och som skulle bli startskottet på över 20 år av korsordsmakerier. För den IT-intresserade så användes en Macintosh Performa och programmet hette QuarkXpress – dåtidens ledande layoutprogram. Än idag tillverkar jag korsorden för hand, med en slö blyertspenna och ett krympande radergummi. Korsordet färdigställs sedan i senaste versionen av InDesign på en MacBook. Här kan du se hur det går till