Serietecknare använder dem i var och varannan ruta – korsordskonstruktörer är också ganska glada i dem, men det gäller att inte marinera kryssen med dem.
Men när de väl letar sig in i krysset är de oftast en välkommen räddningsplanka. Dessa är orden som vill lite mer än bara vara ett ord – de vill få oss att höra och känna.
Ord som har tillkommit för att efterlikna ljud brukar kallas onomatopoetiska. Vi är ju ständigt omgivna av olika ljud, men vi ägnar dem kanske inte så många tankar. Men de finns där som en subtilt orkestrerad och obruten ljudmatta – det surrar, plingar, fräser, dunkar, puttrar, klingar och brusar runtomkring oss.
Lite kul är det med djurljudhärmande ord. En häst låter ju likadant i både Sverige och Ryssland, men ändå heter det gnägg här hemma, men igo-go i Ryssland. Sedan har vi djur som heter som de låter. Det relativt nya ordet Korp är onomatopoetiskt i det att det härmar korpens lockläte. Men ordet är nybildat och lär bara finnas i nordiska språk. Ett äldre ord för ”korp” är ramn eller ramm. Häromveckan när jag skulle klura ut en ny ledtråd till ordet ram, (ram)lade jag på uttrycket ramsvart. Även Ramberget i Göteborg har sin korpanknytning – än idag häckar korpar på Hisingens högsta (tror jag) berg.
Åter till onomatopoesin – ett ord man sällan hör eller läser någon annanstans än i korsordens värd är ordet inar – ett klart onomatopoetiskt ord som beskriver myggans läte. Otaliga är de gånger just detta ord letar sig in i kryssen. Att just detta ord är så frekvent beror på ordets uppbyggnad – varannan vokal, varannan konsonant. Och alla ingående bokstäver är ”lätta”, d.v.s. är enkla att kombinera med andra bokstäver vägrätt eller lodrätt.
Visste ni förresten att det finns en rädsla som heter Onomatofobi? Rädsla för att höra vissa namn eller ord. Kanske inte så mycket att göra sig lustig över. Tror vi alla har en släng av denna rädsla. Ord jag har svårt att höra utan att få svettbyar och otrevliga krypningar av är: alla kombinationer av ordet mys (fredagsmys, mellomys), snackis, kontext, lungmos, paket (i formen paketlösning, paketerbjudande). Sedan har jag även väldigt svårt för andra ord, men då främst för för vad de medför än hur de låter: självdeklaration, fasadtvätt, grundmålning, telefonkö och budgetuppföljning.
Med tonerna av kylskåpets tysta surrande och datorns stillsamma brummande avslutar jag denna lilla ljudhärmande utvikning och påbörjar jobbet med nästa korsord som blir ett julkryss till Arlas mjölkpaket. Hur det låten när man löser ett korsord på ett mjölkpaket får vi återkomma till. Men att korsord också kan vara kors ord, d.v.s. mu kan vi väl vara överens om?