Julmusik-Quiz

Julskinka

1

White Christmas

Vi kör igång detta glöggdoftande julquiz med den allra mest spelade jullåten genom tiderna.

A. Mannen som skrev låten kan man kalla en “stadsman” – vad heter han?

White Christmas spelades ursprungligen in av Bing Crosby 1942. Sedan dess har otaliga artister gjort sina egna tolkningar av låten.
Här kommer tre olika tolkningar. Vilka är artisterna?

B.


C.

D.

2

Bästa jullåten

Låten har tre gånger blivit utsedd till “den bästa julsången någonsin” av den brittiska musikkanalen VH1.A. Vad heter låten?

B. Vad heter bandet och vem sjunger sångaren i bandet, Shane MacGowan, duett med? (Sångerskan omkom f.ö. tragiskt i en badolycka, där hon blev påkörd av en motorbåt, i Mexiko 18 december 2000)?

C. I låtens video spelar en amerikansk skådespelare polisen som burar in Shane MacGowan. Skådespelaren har flera år efteråt sagt att det var det bästa ögonblicket i hans karriär, då han är ett stort Pogues-fan. Vad heter denne skådespelare som vi bl.a. sett i “Den där Mary”

3

Ser du stjärnan?

Ser du stjärnan i det blå? (engelskspråkig originaltitel: When You Wish upon a Star) är en sång som skrevs av Ned Washington och Leigh Harline 1940 och framfördes första gången i en Disneyfilmen (som den vann en Oscar för bästa sång det året)

A. Vad heter Disneyfilmen?

B. I Sverige och Norge har sången senare kommit att förknippas med julen då den sjungs i “Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul.
Vem är det som sjunger dessa “16 riksbekanta halvfalska sekunderna” som han själv uttrycker det?

C. Den här ljuvliga versionen kan vi inte undanhålla er – vem är skönsångaren?

4

Stjärnor går samman

Do They Know It’s Christmas?, skriven av Bob Geldof och Midge Ure, är en julsång på en singel från 1984.


A. Vad hette den stjärntäta supergruppen som framförde låten?

B. Alla intäkterna från låten gick till det då kraftigt svältdrabbade i Etiopien. Vad heter Etiopiens huvudstad?

C. 2014, 30 år senare, samlades återigen popeliten för att göra en nyinspelning av låten. Denna gången kunde vi bl.a. höra sångaren i detta band i en av stämmorna. Vad heter han och i vilket band är han sångare?

D. Tillsammans med vilken skådespelerska har denne sångare två barn?

5

Julskinka

Vad vore julen utan skinka och vad vore julen utan den här låten? Detta blev 1988 års mest sålda singel i Sverige, fastän den utkom sent under året.
A. Vad kallade sig duon?

B. Vilka två herrar var det som sjöng?

C. Denna skinka kommer från en treraskorsning av gris. För att kallas och marknadsföras som detta ska grisen födas av en korsningssugga (korsning mellan raserna yorkshire och lantras) och ha en hampshiregalt som far. Korsningsarbetet med de olika grisraserna påbörjades 1974. 1981 började man att sälja köttet under ett speciellt namn. Vilket?