Blandat

Finland

1

Spanien

A) Vem sjunger?B) Ja det här var ju en riktig smörsångare från Spanien. Men vad heter smör på spanska?

C) Spaniens 3:e största stad är bl.a. känd för festivalen les Falles då enorma papier-machéfigurer förs i procession genom staden. Vilken är staden?

D) Denna spanska stad stod värd för världsutställningen 1992. Här utspelas handlingen i Carmen och man kan se derby med Real Betis som ena laget. Vilken är staden?

E) Alhambra är ett moriskt palatsområde med välbevarad islamisk arkitektur som huvudsakligen uppfördes på 1200- och 1300-talet. I vilken stad ligger Alhambra?

2

Finland

A) Vilken är covern?:

B) En ort i Ilmola kommun i södra Österbotten har gett namn åt kornprodukten som kan beställas in på krogen som nr.13. Vad heter denna Finlands transparenta nationalklenod?

C) Vilket är Finlands kanske kändaste ölmärke vars rötter finns i Torneå Bryggeri Aktiebolag, grundat 1873?

D) Vad heter det företag vars kändaste produkt är sax.? Övriga produkter är bl.a. häcksaxar, yxor, krattor samt jakt- och fiskeknivar

E) Vad heter Finlands stadsminister? (2022)

3

Bara mörker

A) Vad heter artisten (Black Velvet)


B) Gruppen är mest känd för aktionen vid de olympiska sommarspelen i München 1972 då åtta medlemmar den 5 september tillfångatog elva israeliska idrottsmän och senare dödade dessa.

C) Runt svarta havet ligger det många ryska lyxvillor som brukas som sommarhus. En rysk sommarbostad kan även vara en enkel stuga med en liten jordplätt där man kan odla grönsaker. Vad heter en sådan här typisk rysk sommarbostad?

D) Är svart en färg?

E) Svartsoppa, är en soppa som lagas av bland annat buljong och blod. Vilket blod är det man helst använder vid tillagningen?

4

Italien

A) Ni hör en duett mellan Edoardo Bennato och ja vem då?


B) Vad heter Italiens näst största stad?
C) Hur länge bör en äkta parmesanost lagras för att få kallas äkta?
D) Vad heter (på svenska) Umberto Ecos världsberömda roman om en mordgåta i 1400-tals klostermiljö? (ledtråd: Sean Connery)
E) Vilken speciell ingrediens ingår i Risotto Milanese?

5

Logotyper

Vilka företag döljer sig bakom följande logotyper.

6

Angram

Vilken popkändis (för- och efternamn) döljer sig bakom följande anagram:

MAKTENS HÖRHÅLL

 

7

Placera i rätt ordning

Placera följande händelser i kronologisk ordning:

A) Tim Berners-Lee på CERN lägger upp den första offentliga hemsidan på vad som ska bli ett globalt internet. Han skapar senare den första webbläsaren som gör det möjligt att surfa runt mellan de få sidor som finns.

B) Efter nästan 50 år av rasistisk åtskillnad mellan svarta och vita faller apartheidsystemet samman efter långa protester. Medborgarrättskämpen Nelson Mandela väljs till president.

C) Muren mellan kommunistiska Östberlin och kapitalistiska Västberlin rivs av tillströmmande folkmassor. Inte långt därefter faller den sovjetiska diktaturen samman.

D) 11 september kraschar flygplan in i World Trade Center i New York samt i försvarshögkvarteret Pentagon. Det blir starten på en ny terrorvåg, ökat antiterrorarbete i många länder samt amerikanska invasioner av Afghanistan och Irak.

8

Musik och datorer

A) Vi hörde låten Computer God med Black Sabbath, men det var inte Ozzy Osbourne som sjöng. Osbourne sjöng på 9 av bandets 19 album. Vem hörde vi här på sång?

B) Låter Computer God skvallrar lite om vilken typ av frågor de två nästkommande kommer att bli – datorer. En av IT-branschens allra märkligaste män var ett tag en av USAs rikaste personer men efter finanskrisen 2009 förlorade han hela sin förmögenhet, flydde till Belize där han anklagades för framställning av Metaamfetamin och även mord på sin närmaste granne. Han flydde till Guatemala där han anklagades för illegal invandring och hamnade så småningom i Spanien där han hängde sig i hätet. Vem söker vi?

C) Vilket företag äger Youtube?

9

Top Gun

A) Vad geter gruppen?

B) Trots en total publikframgång uteblev oscars-regnet och man kammade endast hem en oscar 1987. Vilken?

C) Hon ansågs för gammal för uppföljaren Top Gun: Maverick (5 år äldre än Tom Cruise). Vad heter skådespelaren som spelade Charlotte ’Charlie’ Blackwood i den första filmen?

10

Citat

Para ihop citaten med följande kändisar:

1. Tom Cruise
2. David Beckham
3. Ozzy Osbourne
4. Bono

A)Av alla saker jag har förlorat, så saknar jag förståndet mest”
B) ”Jag vill definitivt att Brooklyn ska döpas, men in i vilken religion vet jag inte än”
C) ”Jag skulle inte vilja kandidera till president. Jag skulle inte vilja flytta till ett mindre hus”
D) ”Som barn, när jag kom fram till ett stup, ville jag hoppa. Jag ville inte ta livet av mig, jag ville flyga”