80/90-tals-Quiz

Filmmusik

1

Gissa introt

Välkommen till vårt 80- och 90-tals musikquiz!

Vi rivstartar denna odyssé i 80- och 90-talsmusik med några intron. Vad heter låten och artisten? (1 p för rätt låt, 1 p för rätt artist/grupp)
(Spela ca 5 sek av varje låt).

2

TV-serierna

Vi hade bara två kanaler att välja mellan och de få tv-serier som gick sågs av alla. Du känner säkert igen dem, men åååå, vilken tv-serie var det nu? (1p för varje rätt TV-serie)

3

David Bowie

A. David Bowie är känd för att ha skapat rollfigurer under sin karriär. Vilken rollfigur kan man koppla till albumet ”Station to station”? (1 p)

B. Bowie har sjungit duetter med många artister. Freddie Mercury och Lenny Kravitz är två av dem. Men vem sjunger han tillsammans med här: (1 p)

C. De fick sin största hit med “All the Young Dudes” 1972, vilken skrevs av David Bowie som en gåva till dessa glamrockare. Vad heter bandet? (1 p)

4

Röda tråden

Ni ska nu få höra fyra låtar från 80- och 90-talet. De har något gemensamt. Vi undrar förstås vad? (1 p för rätt låt, 1 p rätt artist/grupp, 4 p för röda tråden)

5

Tryckare

Tryckare är en typ av pardans som består av långsamma rörelser under intim omfamning. Tryckare dansas framför allt till lugna ballader och är ursprungligen en variant av foxtrot. Ordet tryckare uppkom troligen under 1950-talet. Här kommer ett gäng tryckare! (1p för varje artist):

6

Hårdrockslåtarna

80-talet var tiden då hårdrocken blomstrade och då det kom mängder med band som spelar än idag. Även 90-talet bjöd på mycket hårdrock, men då främst i form av grunge. Vilka band minns du? (1 p för rätt låt, 1 p för rätt artist/grupp)

7

Duetterna

Här kommer några kända svenska duetter från 80-talet. (1 p för varje rätt artist)


8

Duo-grupper

(1 p för varje rätt svar)

A. Vilken popduo bildades av Vince Clarke och Andy Bell år 1985?

B. Vilken duo, med anspelning på rytmik, bildades i London 1980?

C. De har sålt 75 miljoner skivor världen över och har haft fyra singelettor på Billboardlistan i USA. En av deras skivor heter Room Service.

D. Neil Tennant är den ena medlemmen i denna duo. Chris Lowe heter den andra. Vad heter bandet?:

9

Blandat 80- och 90-tal

(1 p för varje rätt svar)

1. Vad heter bandet som tog låten “Wake me up before you go go” till topplistorna?

2. “Sista Morgonen”. En fågel. Och en begravning någonstans vid en sjö. Vad heter artisten?

3. I mitten av 80-talet hade Dire Straits en dunderhit med låten som heter… ja vaddå?

4. Sångaren Simon Le Bon och hans mannar släppte skivor som “Rio”, “Arena” och “Notorious” under 80-talet. Vad heter bandet?

5. Tommy Lee. Nikki Sixx. Mick Mars. Och Vince Neil. Vad heter bandet?

10

Filmmusik

Du känner säkert igen låtarna, men vilka filmer hör till varje låt? (1 p för varje rätt filmtitel).