Herrgårdsbor

Inleds med skämt och avslutas med bål. April säger hej och sommarkryssen börjar leta sig ut från kryssmakarnas korsordskvartar till väntande redaktörer med sina extra tjocka sommarnummer i vardande. De sista arorna har flaxat på plats och son har grymtande bökat sig ner i ordväven. ostTill och med ostkrypens okrönta och lika objudna gäst ORET har hittat sin inrutade tillvaro. Jag har talat om både RA och SO, men frågan är om inte OR är det allra mesta korsordsordet sedan den första ordflätan såg dagens och läsarnas ljus i Göteborgs-Tidningen 1924.

Detta lilla ost- och mjölätande kvalster och gynnare har förföljt och gäckat både konstruktörer och lösare i evinnerliga tider och numera torde det, oret alltså, utgöra en större utmaning för konstruktören i att hitta fiffiga varianter på nycklar än för lösarana att faktiskt klura ut de samma. BOR I HERRGÅRD, MJÖLBO, KAN BO I VÄSTERBOTTEN, KUPDJUR, DANBOBO, LITEN I MATEN lurar inte många numera. MATGÄST kanske? Men då tack vare nyckelns allmänt hållna karaktär. Oret har till och med blivit så till den milda grad hemmastadd i kryssfaunan att detta nämns i uppslagsordet för OR i Wikipedia.bigstockphoto_witch_eps_2116095

Appropå OR – Idag är det StjärtORsdagen, dagen då häxorna äntligen får bege sig till Blåkulla för att bli kvitt sin besvärliga klåda.